Историята на дебатите в България

[av_heading heading=’Историята на дебатите в България’ tag=’h3′ style=“ size=“ subheading_active=“ subheading_size=’15’ margin=“ margin_sync=’true’ padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#edae44′ av-medium-font-size-title=“ av-small-font-size-title=“ av-mini-font-size-title=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=’av-kh6mivar’ admin_preview_bg=“][/av_heading]

[av_textblock size=“ font_color=“ color=“ av-desktop-hide=“ av-medium-hide=“ av-small-hide=“ av-mini-hide=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=“]
Политическите дебати са едни от най-важните инструменти за ефективна демокрация. Популярни още от времето на Древна Елада, те помагат на зрителя да направи по-информиран избор относно политическото бъдеще на една страната. Те насърчават и кандидатите да се съсредоточат върху ключови въпроси за гласоподавателите, както и върху техните проблеми и нужди. Още повече – подобен тип дискусии окуражават политическата толерантност и конструктивния диалог. Воденето на дебат помага на кандидатите да представят по-обстойно своята политическа кампания и план за действие през техния мандат. 

Интересен факт е, че воденето на такъв тип дебати спомага за намаляване на политическото напрежение. Дебатите дават шанс на политическите съперници да покажат, че въпреки различията си, те могат да се отнасят с уважение един към друг, дори и да има несъгласие по предложените от тях политики и гледни точки. Разбира се, винаги има изключения и дебатите могат да се трансформират в серия от реплики, разменени по отношение на личностните качества на говорителите, а не техните аргументи и идеи. Въпреки това дебатите дават възможността на кандидатите да се ангажират публично с разрешаването конфликти между определени политически сили и възгледи. Воденето на политически дебати показва и информира гражданите за политиките и амбициите на даден кандидат, които могат да бъдат нереалистични и/или вредни за обществото. 

По време на дебата всеки кандидат може да направи изявление, да заяви целите на политиката си и да даде обещания, които стават част от публичния архив. След като спечелилите кандидати встъпят в длъжност, гражданските групи и медиите имат правото да ги държат отговорни, като цитират техни изказвания и ги отразяват в пресата. Това е причина и дебатите да са от голямо значение за гласоподавателите. Единствено по време на дебат кандидатите се събират на едно и също място и представят причините, които доказват защо точно те са най-подходящи за съответната длъжност. В същото време избирателите имат възможността да се информират повече за политики им и да ги съпоставят директно.

В много страни като САЩ гласуващите си базират голяма част от решението на видяното по време на политическите дебати. За обществото е важно как се справят кандидатите с въпросите. Традицията на политически дебати в САЩ предпазва от опитите за манипулация на политиците, които се стремят да спечелят благоразположението на масите чрез опити за агитиране на избирателите с празни или нереалистични обещания и лична самоцел за власт. От значение са и, защото развиват критичното мислене на обществото. Политолозите смятат, че доколкото разискванията са важни от гледна точка на убеждаване, дебатът може да бъде и полезен за претендента, за когото обществеността знае по-малко или не счита за фаворит в надпреварата. В този смисъл не е случайно, че дебатите през 2016 г. в САЩ изиграха голяма роля в представянето на кандидатите и най-вече на тогавашния пионер в политическата надпревара – Доналд Тръмп.

У нас се наблюдава положително развитие на дебатите. За любителите на това изкуство се провеждат ежеседмични дебати – т. нар. „Панорама“ по БНТ. По традиция по време на избори в България не се организират политически дебати. Кандидатите за дадената позиция провеждат митинги и срещи с населението в градовете. В повечето случаи няма директен сблъсък между опоненти. Тук идва проблемът за гражданина, който трябва да направи своя избор. Когато той не може да сравни кандидатите, няма критично мислене и не е достатъчно информиран, не може да направи добър избор за себе си и обществото. Това не е случаят обаче през последните години, тъй като (вероятно по влияния на американския модел) националните телевизии провеждат политически дебати между основните опоненти. Организирайки политически дебати по време на избори се дава възможност на обществото да бъде обективно, по-добре информирано и да бъде ефективно в решаването на своите проблеми. От друга страна, дебатът предпоставя опонентите да представят своята кампания и амбиции по-обстойно. Това е причина воденето на политически дебати все по-често да се разглежда като еталон за здравословна демокрация. Гражданите разглеждат разискванията като показател за открит, прозрачен изборен процес, при който всички кандидати могат да се конкурират еднакво.

Извън сферата на политическия фронт, изкуството на дебатите се развива още по-силно. Благодарение на дейността на младежки организации като Асоциация дебати България и Фондация „Бест“ ученици и студенти из цялата страна все по-често имат възможността да участват на състезания и обучения по дебати или публични дискусии относно обществено значими проблеми. Вероятно доказателство за повдигането на качеството на дебатите е и все по-доброто представяне на Националния отбор по дебати, както достигането на български отбори до финалите на състезания в университети като Оксфорд. Поради тази причина можем да заключим, че политическите дебати, както и младежките състезателни дебати имат почва за развитие в България и следва да се подкрепят и насърчават. 

Ако статията породи интерес, може да посетите уебсайта на Асоциация дебати България и да опознаете изкуството да водиш дебат.

Линк към уебсайта: https://www.debate.bg/
[/av_textblock]

Валерия Терзиева

Валерия Терзиева е на 17 години, от Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в гр. Пазарджик. В училище Валерия изучава интензивно английски език, а също така е и президент на Клуба по дебати в Пазарджик, в който дебатира активно от 2 години. От близо година Валерия е и стажант в ресор Маркетинг към Асоциация дебати България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *