Европейски ценности за бъдещето на страните от Югоизточна Европа

[av_heading heading=’Европейски ценности за бъдещето на страните от Югоизточна Европа’ tag=’h3′ style=“ size=“ subheading_active=“ subheading_size=’15’ margin=“ margin_sync=’true’ padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#1a0e3f’ av-medium-font-size-title=“ av-small-font-size-title=“ av-mini-font-size-title=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=’av-kht0j4vu’ admin_preview_bg=“][/av_heading]

[av_textblock size=“ font_color=“ color=“ av-desktop-hide=“ av-medium-hide=“ av-small-hide=“ av-mini-hide=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=“]
Пандемията направи 2020, годината в която много хора бяха принудени да си седят вкъщи, замрази се забързаното ежедневие, цели градове останаха пусти. Някои бизнеси затвориха, други се преместиха да работят от вкъщи, трети пък бяха на първа линия.

Това даде на хората възможност да погледнат към себе си и да се запитат какво могат да направят по добре и как могат да излязат от ситуацията. Измислиха се иновативни методи за дискотеки онлайн, прозрачни маски, здрависване което всъщност е докосване с лакът и други с цел да не загубим изцяло общуването и допирът, което е част от невербалната комуникация – все пак човекът е социален индивид и това благоприятства за неговото съществуване.

В тази връзка се наблегна на онлайн събитията, обученията и срещите през платформи като Google meet & Zoom, които направиха комуникацията по- лесна. През изминалите няколко дни от 5-10 ноември се проведе Международна младежка конференция, която се случва за 18 поредна година, като тази беше с работно заглавие „Европейски ценности за бъдещето на страните от Югоизточна Европа“.

Конференцията, въпреки че беше онлайн, успя да обедини участниците и през цялото време те комуникираха помежду си и задаваха активно въпроси. Онлайн средата не позволи да намали ангажираността към процеса, а напротив случи се точно обратното. Това доказа, че когато правиш нещо което ти е важно и вярваш в идеята, че ти си ключа към подобряване на средата, физическата дистанция не е от значение.

На това събитие бяха обсъдени основни теми вълнуващи младите хора в момента – образование, последиците от вируса – икономически и социални, ментално здраве и здравеопазване, расизъм и дискриминация, основните човешки права и ценностите на ЕС, трансгранично сътрудничество, устойчивост и грижа за околната среда, младежко участие и не на последно място заетост и жизнен стандарт на живот.

От обсъжданията излязоха общи проблеми, които участниците откриха да са валидни в повечето от държавите. Поради тази причина в работните групи, които бяха организирани през 4 и 5 ден се разработиха препоръки за справяне с всеки един тях.

Можете да намерите файла от конференцията прикачен към тази статия –

Final-document-Bulgarian

[/av_textblock]

Председател и съучредител at сМисъл | Website | + posts

Никол е на 24 години, студент в Софийски университет "Св. Климент Охридски", Юридически факултет, специалност "Право".

2015 година се запознава с неправителствения сектор с организация GLOW leadership academy, след това се записва в ABLE mentor и се фокусира върху организиране на дарителска кампания за Кризисен център „Вяра, Надежда и Любов”.

От 2015 до момента е доброволец към Националната пациентска организация - първо по превенция и контрол на ХИВ/СПИН между младежи от 14 до 18 години, след това по проект “Ваксинко” - информационна кампания относно важността на ваксините.

2016 година взема участие в Европейски младежки парламент, като представител на България в Манчестър. Същата година става част от Софийски ученически съвет, където встъпва в едногодишен мандат като главен секретар.

2017 година преминава Националната младежка академия на Национален младежки форум- НМФ и я завършва като посланик на Структурния диалог - с настоящо работно наименование "Диалог на ЕС по въпросите за младежта". Представител е на България на конференцията в Букурещ 2019 и по време на Българското председателство 2018.

От 2017 година до момента е част от Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България" със завършено ниво на Бронз, а от 2020 година и на Сребро.

През 2017 става част от управителния съвет на НМФ с мандат 2 години. Първата година отговаря за приоритет “Гражданска активност”. През втората година от мандата отговаря за приоритет “Младежки права”.

2022 година Никол става част от Консултативния съвет по въпросите на младежта към Съвета на Европа с мандат 2022-2024 година. В рамките на мандата й, фокуса е водеща в портфолио PFG 1: Достъп до права, отговаряща за съдебната практика на ЕКПЧ и Европейската социална харта. Като водещ №3 в PFG 2: Младежко участие и младежка работа, в частност работната група за сертифициране на Младежки центрове със знака за качество на Съвета на Европа.

Co-Founder at сМисъл | kristiyan.xristov@gmail.com | Website | + posts

Кристиян е на 26 години и завършва бакалавър в Университет за национално и световно стопанство - УНСС, с направление "Политически науки" с английски език, специалност "Политология" с френски език.

От 6 години се занимава с гражданско образование, участва в различни кампании за насърчаване активното гражданско общество и повишаване гражданската култура.

От Февруари 2015 - Февруари 2017 е избран за Заместник - председател Студентско Сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО". Oт Юни 2016 - Юни 2018 е член към Факултетен съвет към Факултет "Международна икономика и Политика" УНСС.

От Юни 2017 - Декември 2018 е избран за представител на катедра Политология в Студентски съвет към Университет за национално и световно стопанство.

Член на управителния съвет на Младежка асоциация по политически науки. Участвал активно в екипа за сформиране на Консултативния съвет по въпросите за младежта към Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *