Младежки пространства: Hub-a

[av_image src=’https://smisal.eu/wp-content/uploads/2020/10/Младежки-пространства-3-300×300.png’ attachment=’507′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=“ hover=“ link=“ target=“ caption=“ font_size=“ appearance=“ overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=“ animation=’no-animation’ av_uid=’av-kgja638o’ admin_preview_bg=“][/av_image]

[av_textblock size=“ font_color=“ color=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=’av-kghkn1nk’ admin_preview_bg=“]
Какво е Hub-a?

Едно от значенията на понятието Hub е централна част на колело, въртяща се върху или с остта, в която се събират спиците му. Опростено казано Hub се нарича централната част на кръгъл обект. Колко кратко име, а с толкова много символика. 

Инициативата за създаване на единственото по рода си отворено пространство в град Самоков, наречено „Hub-a”, е предприета от Георги Николов и започва като концепция за създаване на пространство, което акумулира идеи. Пространство, чиито живот да бъде Център на пресечни точки и интереси на младежките възгледи и творения. Пространство, в което всички младежи, с алтернативно на общото статукво мислене, да могат да формират своите реалии и създават свои артефакти. 

С какво това пространство допринася за развитието на местната общност? 

Наличието на такова място е от голямо значение както за малките населени места, така и за големите. Това е предпоставка за изграждане на общности и съвременно общество, позволяваща на младите хора да участват в събития и инициативи на местно ниво, да създават и организират такива, да прекарват свободното си време по сМислен начин, да реализират своите идеи от различен характер, да бъдат активни граждани, а защо не и участващи в решенията на местната власт за младежки политики. В същото време изграждането на такива пространства е и вид социално предприемачество, което може да се превърне в устойчив модел, което да създава социална промяна, да задълбочава разбирането на младежите за заобикалящия ги свят и да ги вдъхновява да създадат визия за това, как страстта и желанието им за реализация отговаря на самозаетостта. 

Как функционира самото пространство?

„Hub-a” започва своята дейност, чрез сътрудничество с местните институции и организиране на съвместни инициативи с тях в полза на обогатяването живота на младежките общности чрез култура и изкуство и създаване на равни възможности за младежко участие във фестивали, облагородяване на градски пространства, медийни формати, социални, образователни, екологични, спортни и благотворителни инициативи.       

Атмосферата на мястото е непринудена и приветлива, отворена за всички, както за  младежите, така и за работещите с младежи лица, подкрепяща планираните от тях дейности. По символиката на колелото, в “Hub-a” всичко се движи,  променя и адаптира според съответните нужди. Мултифункционалният дизайн е съществена част при създаването на „отворено” пространство във физически аспект,  а движението в него – битието му. 

Културният календар на “Hub-a” включва събития с разнообразен  характер и предоставя  възможност на младежите от „малкия град“  да чувстват равнопоставеност със събитийните възможности на „големия град”. Гости на „Hub-a“ са  известни музикални изпълнители и групи, съвременни артисти, спортисти, предприемачи, влогъри, експерти в различни области. 

С какво е уникално това място в сравнение с останалите младежки пространства в страната? 

В „Hub-a се” се заснема и “YouTube” предаването за алтернативни професии и музика “Groovy office”, което е своеобразен синтез на дейността му, обединяващ във видео материал културните послания към обществеността. Процесът по заснемането му е продължителен и предоставя възможност за включването на младежи в него, които желаят да развиват своите технически компетенции в областта на кинематографията и озвучаването. „Groovy office” вече е разпознаваем формат на национално ниво, с времето добива все повече популярност и почитатели и оставя във времето смисъла и апела към младите хора – да следват идеите си и да ги оживотворяват. 

А за младите хора, които са отворени да се занимават с отворени пространства, преимуществата на тази дейност са отново много спектърни. Предстои им да  развиват своите компетентности, комуникационни и организационни умения, да участват активно в обществените процеси и явления, да общуват с различни култури и субкултури, да укрепват съзидателни ценности, да развиват своята способност за взаимодействие с власти и институции и възможността да  оказват влияние върху местната реалност. 

А какъв е нормативният механизъм, чрез който да се реализират отворени младежки пространства ?

Един от най-подходящите начини е, чрез създаване или коопериране с Неправителствена организация – НПО. Към настоящия момент сферите на дейност на неправителствените организации покриват широк спектър в общественото развитие–екология и опазване на околната среда, здравеопазване, социални, икономически и образователни дейности, развитие на култура и изкуства. НПО представят интересите на гражданите по отношение на местните политики.Те имат ключово значение при идентифициране на местните нужди. Затова и постигането на устойчиво сътрудничество между НПО и местните власти, организирането на  съвместни инициативи е в полза на гражданите и води до  решаването на въпроси от значение за общността.
[/av_textblock]

[av_team_member name=’Генка Кацарска’ job=’автор’ src=“ attachment=“ attachment_size=“ image_width=“ description=’Организатор събития’ font_color=“ custom_title=“ custom_content=“ av_uid=’av-kghklrlt’ admin_preview_bg=“][/av_team_member]

Генка Кацарска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *