Консултативен съвет за младежта към Съвета на Европа

[av_heading heading=’Консултативен съвет за младежта към Съвета на Европа’ tag=’h3′ style=“ size=“ subheading_active=“ subheading_size=’15’ margin=“ margin_sync=’true’ padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#1a0e3f’ av-medium-font-size-title=“ av-small-font-size-title=“ av-mini-font-size-title=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=’av-kolklt0a’ admin_preview_bg=“][/av_heading]

[av_textblock size=“ font_color=“ color=“ av-desktop-hide=“ av-medium-hide=“ av-small-hide=“ av-mini-hide=“ av-medium-font-size=“ av-small-font-size=“ av-mini-font-size=“ av_uid=“]

Тази структура е съвещателен орган към Съвета на Европа, която подпомага работата на Съвета по въпроси свързани с младите хора. Също така консултира вземащите решения относно необходимостта от промени в стратегии и възможности за развитие за младежите. 

Консултативният съвет оперира в страните членки на Съвета и се състои от 30 члена. 20 от тях са избрани от организациите членове на Европейски младежки форум – ЕМФ, а останалите 10 се избират чрез отворена платформа за кандидатстване на Съвета на Европа. Тези 20 на ЕМФ се разделят на 7 излизащи от Националните младежки съвети и 13 от Международните младежки неправителствени организации, като Международната награда на Херцога на Единбург.

Горди сме да споделим, че Никол Първанова – учредител и председател на “сМисъл”, бе избрана за този орган, като това я прави първият българин в нашата история, който влиза в тази структура от страна на Националните младежки съвети. 

Никол ще се фокусира върху Човешките права и младежките пространства, по конкретно кооперация със Съда по правата на човека и комисарят по Човешки права. Относно младежките пространства, тя ще подпомага водещият този приоритет в Консултативният съвет, тъй като през последните 3 години е участвала по тази тема. 2017 на националната среща “Младежки пространства” във Варна, 2018 на Младежката конференция част от Диалог на ЕС по въпросите за младежта (старо наименование – Структурен диалог). През 2018 темата успява да стане част от 11.те младежки цели под №9 Пространство и участие за всеки.

Мандатът започва 2022 и е двугодишен, като в момента тече процес по предаване на знанията и работата постигната до момента от страната на сегашните членове, към следващите такива. Първата среща на Консултативният съвет ще бъде през януари, в Страсбург където в подробности ще бъде представени подходът в комуникацията с вземащите решения и ще бъдат избрани вътрешно позициите в организацията – приоритети, по които ще се работи, председател, заместник-председатели, главни отговорници по приоритети и др. 

Пожелаваме на Никол успешен мандат и се надяваме, че младежкият сектор ще може да стане пак силен и устойчив след COVID кризата започнала 2020.
[/av_textblock]

Кристиян е на 26 години и завършва бакалавър в Университет за национално и световно стопанство - УНСС, с направление "Политически науки" с английски език, специалност "Политология" с френски език.

От 6 години се занимава с гражданско образование, участва в различни кампании за насърчаване активното гражданско общество и повишаване гражданската култура.

От Февруари 2015 - Февруари 2017 е избран за Заместник - председател Студентско Сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО". Oт Юни 2016 - Юни 2018 е член към Факултетен съвет към Факултет "Международна икономика и Политика" УНСС.

От Юни 2017 - Декември 2018 е избран за представител на катедра Политология в Студентски съвет към Университет за национално и световно стопанство.

Член на управителния съвет на Младежка асоциация по политически науки. Участвал активно в екипа за сформиране на Консултативния съвет по въпросите за младежта към Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *